Doorgaan naar inhoud
Duurzame wasbare luiers van Toddy

Waarom je het gebruik van wasbare luiers beter kunt uitstellen tot na de kraamtijd

Het is heel normaal om de wereld anders te beleven als je zwanger bent. Waarschijnlijk zie, ervaar en denk je aan dingen die je eerder als vanzelfsprekend ervaarde. Word je meer bewust van de impact die de mens heeft op de aarde en hoe je zelf kan bijdragen aan een betere, groene wereld voor de generatie groeiend in je buik en de generaties die nog zullen volgen.

En alvast goed nieuws, een duurzame levensstijl is helemaal niet zo moeilijk, ook niet als je in blijde verwachting bent. Zo kan je de spullen voor de uitzet van je baby tweedehands aanschaffen, lenen van bekenden of zelfs huren van hippe websites.

Maar let op, niet alles is wat het lijkt. 

In deze blog gaan we daarom in op:

 • Dé luierkeuze waar je mee te maken krijgt bij een duurzame babyuitzet: wegwerpluiers of wasbare luiers. (Spoiler: bijna niemand gebruikt in de praktijk 100% wasbare luiers, maar combineert: parttime wasbaar is ook prima).
 • Waarom je beter kunt wachten met de aanschaf van wasbare luiers tot na de kraamtijd. Newborn wasbare luiers in de kraamtijd zijn niet duurzamer omdat je veel en aparte maatjes nodig hebt voor newborns die je maar kort gebruikt. Dat is duur én vervuilender dan wegwerpluiers - tenzij je ze huurt of tweedehands koopt. Daarnaast is het een hele uitgave voor een product waarvan je nog niet weet of en hoe het in je leven past.
 • Hoe Toddy je helpt bij het proberen van wasbare luiers. Bij onze luiers krijg je de mogelijkheid om wasbare luiers te proberen en helpen we je op weg met uitlegvideo's. Zo maak je de keuze op het moment dat je echt ervaart hoe het is en koop je stap voor stap het aantal wasbare luiers dat je nodig hebt. 

Een duurzame babyuitzet, de luierkeuze

Je hebt misschien al nagedacht over luiers. Want een groot deel van de afvalberg van een huishouden met een baby bestaat uit plastic wegwerpluiers, een baby gebruikt in totaal zo’n 6000 luiers. Dit is gelijk aan 100 volle vuilniszakken en ongeveer 5-8% van al het restafval.

Hoe kan je hier een duurzame keuze maken? Toddy helpt je hierbij en ja,... het gebruiken van wasbare luiers is hierop één van de antwoorden. Wasbare luiers zijn meest duurzame oplossing, daar is geen twijfel over. Toch gaan wij je vertellen waarom je in de kraamtijd beter niet voor wasbare luiers kan gaan.

Waarom wasbaar beter later kan

Voor ons is duurzaamheid heel belangrijk, het is waar wij voor staan. En toch willen we je uitleggen waarom je soms beter een op het eerste gezicht iets ‘lichtgroenere’ keuze kunt maken. Onze 5 redenen waarom je wasbare luiers beter na je kraamtijd kunt gebruiken:

 1. Het is niet duurzamer
  Ja, dit is een heel belangrijk punt en daarom met stip op nummer 1 vinden wij. Want de reden dat je voor wasbare luiers wilt gaan, is natuurlijk het milieu. Alleen worden die kleintjes zo klein geboren dat je voor de eerste 2-3 maanden veel en aparte wasbare luiers nodig hebt, de 'newborn luiers'. De milieu-impact van de productie daarvan weegt niet op tegen het gebruik van wegwerpluiers in die periode - tenzij je ze huurt of tweedehands koopt. Lees onze TruePrice studie er maar op na!

  Je kraamtijd is maar kort en het wegwerpluierverbruik in deze periode heeft minimale impact. Vooral als je Toddy’s biobased Newborn luiers gebruikt (40% plantaardige grondstoffen) en na deze periode wel voor – deels – wasbare luiers gaat, dan ben je nog steeds heel groen bezig.

 2. Het kost tijd
  Wasbare luiers kosten gewoonweg meer tijd. Omdat je ze moet wassen, moet je ook zorgen dat je dit goed past in je dagelijkse bezigheden want het drogen kan nog 1-2 dagen duren. Dit kost tijd en vraagt wel wat van om je om deze routine op te bouwen. Tijd die je beter kan besteden aan rust nemen en met je baby bezig zijn. En als je na de eerste 1-2 maanden een beetje gewend bent, dan kijk je samen met Toddy of en hoeveel wasbare luiers er in jou leven passen. We helpen je daarbij met ons testpakket wasbare luiers én handige uitlegvideo's. 

 3. Je hebt al genoeg aan je hoofd
  Zoals we al aangaven, met wasbare luiers ben je ook bezig met een extra planning. Naast dat je aan het ondervinden hoe het allemaal werkt met voeden en slaapjes, heb je nog te maken met een extra planning van het wassen en drogen. Want het gebruik van de droger voor je wasbare luiers is niet aan te raden; vanwege eventueel krimpen en energieverbruik. Je moet dus ook de ruimte hebben voor je droogrek of waslijn.

 4. Het is kostbaar
  Wasbare luiers zijn over de gehele periode niet veel duurder, maar vragen wel een investering vooraf. Een grote kostenpost zonder dat je eigenlijk weet of het iets voor jullie is - en helemaal als je ook nog aparte newborn luiers gaat kopen.

  Wacht dus even met deze aanschaf tot je zeker weet dat je handigheid hebt met verschonen en je weet dat wasbare luiers ook bij jullie levensstijl past. Op de lange termijn zijn wasbare luiers namelijk niet duurder dan wegwerp; je doet er langer mee (zelfs goed voor kindje 2), je wast de luiers gewoon mee met je gewone was en je kindje wordt eerder zindelijk dus je gebruikt luiers korter.

 5. Ze zijn vaak nog te groot
  Wasbare luiers zijn geschikt vanaf ca. 4-5 kg en met de drukknoopjes groeien ze dan mee tot je kindje zindelijk is. Alleen in de eerste maanden is dat te groot voor je pasgeborene, waardoor deze niet goed absorbeert en doorlekken het gevolg is. . 

Neem dus de tijd

Als ouders wil je altijd doen wat goed voelt en de beslissingen nemen die daarbij horen. Alleen is de keuze voor wasbare luiers niet zo zwart-wit, het is namelijk helemaal niet ‘nu of nooit’, of, ‘helemaal of helemaal niet’.

Ons advies dus: stel deze beslissing nog even uit tot na je kraamtijd, leer je kindje kennen en jezelf in je nieuwe rol als ouder. Bouw een routine op en kijk dan wat voor jullie werkt. Voor de één betekent dat starten met wasbare luiers bij 3 maanden, bij de ander pas na een jaar, maar het kan ook inhouden dat jullie een mix van wasbare en bio-based wegwerpluiers gaan gebruiken. Wat je doet, je doet het altijd goed. Door bewuste keuzes te maken, zet je al duurzame stappen. 

Ben je zwanger en wil je een duurzame start maken? Bekijk dan de Toddy Newbornbox 👇

Volgend artikel Ik heb één wasbare luier uit het testpakket,... en nu?

Veelgestelde vragen over wasbare luiers