Doorgaan naar inhoud
Zindelijkheid: 5 tips voor ouders

Zindelijkheid: 5 tips voor ouders

Zit jij te wachten op de zomer? Ben jij klaar met de poepbroeken verschonen? Zindelijkheid is een belangrijke stap in de ontwikkeling van jouw kindje. Hoe pak je het aan en vooral hoe maak je zindelijkheid leuk?

Start wanneer je kindje klaar er klaar voor is

Elk kindje is anders er is dus geen vaste leeftijd wanneer jouw kindje klaar is voor zindelijkheid. Is je kindje meer dan 18 maanden? Dan is je kindje fysiek klaar om zindelijk te worden. Daarna kan je onze handige Toddy zindelijkheidstest doen om te kijken of jouw kindje er klaar voor is. 

Is jouw kindje er klaar voor? Dan starten we altijd met interesse wekken. Want wanneer je kindje interesse heeft om iets te leren, gaat het allemaal een stuk makkelijker. In onze zindelijkheidsapp en plasklas vind je leuke opdrachten om interesse te wekken, zodat jij en je kindje samen op een fijne manier de weg naar zindelijkheid bewandelen.

Neem de tijd en heb geduld.

 Zie je online successen van kindjes die in drie dagen zindelijk worden. Geweldig. Wij geloven in je kindje volgen en niet teveel forceren. Het is geen wedstrijd! Samen oefenen zonder teveel tijdsdruk, maakt het proces voor jou en je kindje vriendelijker en leuker. We zien dat 80% van de ouders die starten met onze zindelijkheidsapp of plasklas in 4 weken uit de luiers zijn. Sommige kindjes zijn sneller, anderen doen er iets langer over.

 Waar moet je aan denken qua tijdsbesteding? Reken op 1 a 2 weken interesse wekken. Dit kan je doen in je normale dagelijkse routine en heb je (bijna) geen extra tijd voor nodig. Is de interesse gewekt? Je kan beginnen met 6 tot 10 ‘bootcamp’ uurtjes. Een uur waarbij jij volgens onze tips een uurtje gaat oefenen met je kindje. Als laatste volgt er een korte intensieve periode, waarin de luier uitgaat. Dit is 3 a 4 dagen en daarna draagt je kindje overdag geen luiers meer!

Kies het liefst een rustig moment, waarin je kan beginnen met het oefenen van zindelijkheid. Plan daarnaast een lang weekend of gebruik een vakantie om de luier definitief uit de doen.

Benader zindelijkheid positief

Je kindje is een nieuwe skill aan het leren, dat is super leuk! Wat helpt je kindje het meest bij het leren van nieuwe dingen; zelfvertrouwen. Geef je kindje dat zelfvertrouwen om te blijven oefenen, ook als er die dag al 3 ongelukjes zijn gebeurd. 

Wat zeg je tegen je kindje als het even niet zo goed lukt? Wat doe je na een succesje? Wij helpen je met een fijne set tips op weg met de positieve benadering van zindelijkheid. Zo blijft het voor jou en voor je kindje een leuk proces.

Geef het goede voorbeeld

Wij mensen zijn kuddedieren en je kindje leert het meest van om zich heen kijken en jou nadoen. Maak er dus geen geheim van, wat jij doet op het kleinste kamertje van het huis. Praat met je kindje in geuren en kleuren over wat er gebeurd op de wc. Zo leert je kindje van jou en zijn omgeving dat een plas ook ergens anders naartoe kan dan in de luier.

Kies de methode die bij jouw kindje past

Het ene kindje fleurt helemaal op van een beloning als een sticker, het andere kindje heeft dat helemaal niet nodig. Voor veel kindjes is iets nieuws leren al de beste motivatie die er is. Kijk hierbij goed naar wat jouw kindje nodig heeft. En niet onbelangrijk, kijk naar wat er bij jullie samen past. In het Toddy programma ben jij in de lead. Heb jij een week veel tijd om te oefenen, dan doorloop je het programma sneller. Wil je het programma in een rustiger tempo doen, dan kan dat uiteraard ook. Zo past het programma zich aan jouw kindje aan en wordt zindelijk worden een makkie! 

Volgend artikel Zindelijk worden, hoe pak ik dat aan?

Veelgestelde vragen zindelijk worden met Toddy