Doorgaan naar inhoud
Dat bepaalt mijn kindje zelf wel - is mijn kind klaar om zindelijk te worden?

Dat bepaalt mijn kindje zelf wel - is mijn kind klaar om zindelijk te worden?

Je kijkt uit naar de dag dat het zover is, geen luiers meer! Niet meer die grote pakken sjouwen, vele euro’s, afval en vooral geen vieze poepluiers meer. Maar wanneer start je met zindelijkheid. Wacht je tot je kindje zelf aangeeft of het er klaar voor is, of ga je eerder aan de slag?

Welke leeftijd starten

Lichamelijk zijn kindjes klaar voor zindelijkheid vanaf 1,5 jaar. Zindelijkheid betekent hierbij dat je kindje in staat is om overdag zelf aan te geven te moeten plassen en/of poepen. Maar fysiek klaar betekent nog niet dat je kindje er ook klaar voor is. 

Nieuwe dingen leren begint met kindjes altijd met interesse, of dit nu lopen, praten of plassen op het potje is. Het ene kindje is het andere kindje niet, dus de leeftijd om te starten met zindelijkheid ligt voor elk kindje gelijk. Kijk daarom heel goed naar de signalen van je kindje, om te weten of je kan starten met zindelijkheid.

Hoe weet ik of mijn kindje klaar is?

Wachten tot je kindje er aan toe is? Hoe geeft je kindje dat aan? Schriftelijk in drievoud? Om te kunnen zeggen, ik wil op het potje is al een vergevorderde spraak ontwikkeling nodig en is het moment van interesse soms al voorbij.

Vanaf elke leeftijd geeft een kindje signalen of hij/zij klaar is om zindelijk te worden. Soms zien we als ouders deze signalen over het hoofd of herkennen ze simpelweg niet als een signaal dat je kindje er klaar voor is. Daarom ontwikkelden wij de Toddy zindelijkheidstest. Met 5 makkelijke vragen weet jij of je kindje klaar is voor zindelijkheid.

 

En.. is jouw kindje er klaar voor?

Onze zindelijkheidsapp en plasklas forceren we je kindje niet tot zindelijkheid. Onze visie is dat kinderen zelf in staat zijn te leren en wij als ouder dit enkel hoeven te begeleiden. Wij geven je de handvatten om dat te doen. In ons programma staat centraal dat jij je kindje volgt, helpt en op zijn ontwikkeling reageert. Zo bepaald jouw kindje het tempo.

Review Toddy zindelijkheidspakket app box en plasklas

Kan ik te vroeg beginnen? Of te laat?

Kinderen worden tegenwoordig later zindelijk dan vroeger. De gemiddelde leeftijd is in 40 jaar tijd bijna 1.5 jaar opgeschoven en ligt nu rond de 3 a 3,5 jaar.

De weg naar zindelijkheid is het makkelijker en leuker, wanneer je kindje interesse heeft in het onderwerp. Wacht jij op dat moment te lang met oefenen, dan kan je kindje deze interesse ook weer verliezen. Fysiek kan een kindje vanaf 1.5 jaar zindelijk worden. Is er op dit moment helemaal geen interesse bij jouw kindje. We geven in onze zindelijkheidsapp en plasklas leuke tips om interesse te wekken. 

Wie kent hem niet, de 2 is nee, de terrible two’s? Vanaf de leeftijd van 2 worden kindjes zich bewust van het feit dat ze dingen zelf kunnen beslissen. Of ze zindelijk worden bepalen ze dan zelf wel…Een goede tip is dus om te starten voor de twee-is-nee fase. Dan wordt zindelijkheid een makkie. Toont je kindje nog helemaal geen interesse, dan hebben wij leuke tips om die interesse te wekken in onze zindelijkheidsapp.

Is jouw kindje al ouder dan 2? Ook dan helpt onze zindelijkheidsapp of plasklas je bij de weg naar zindelijkheid tijdens de twee is nee fase. We geven specifieke tips over taalgebruik, je kindje in de lead zetten en op een zachte manier met weerstand omgaan.

zindelijkheidstraining zindelijkheidsapp toddy

Hoe pak ik het aan?

In onze zindelijkheidsapp geven we je stap voor stap begeleiding, van interesse wekken naar het eerste succesje op het potje en naar zelfstandig toiletgebruik. We leren je hoe jij je kindje kan volgen, hoe je reageert op leuke of minder leuke situaties en welke taal je gebruikt om je kindje te stimuleren.

Start je liever met meer begeleiding. Dan is de plasklas iets voor jou. We starten met een groep enthousiaste ouders aan zindelijkheid. We doorlopen alle fases samen en je hebt alle ruimte om vragen te stellen aan onze experts. 80% van de kindjes in onze plasklas zijn in 4 weken uit de luiers.

Lees hier meer over ons zindelijkheidsprogramma

Toddy plasklas
Vorig artikel Wanneer starten met zindelijk worden?

Veelgestelde vragen zindelijk worden met Toddy