Wat ik leerde van de zindelijkheid van mijn dochter - Jitta

Wat ik leerde van de zindelijkheid van mijn dochter - Jitta

Luiers, luiers en nog eens luiers. De afgelopen jaren heb ik mij letterlijk en figuurlijk ondergedompeld in de luiers. Maar hoe krijg je je kindje weer uit die luiers? En kan dit al voordat je kindje 2 is (disclaimer: JA)?

De signalen zijn zo duidelijk (maar zie je zo makkelijk over het hoofd!)

“Once you see it, you can’t unsee it”. Je kindje geeft signalen, wanneer het klaar is om zindelijk te worden. Wanneer je niet weet welke signalen dat zijn, zie je ze zo makkelijk over het hoofd. Kindjes geven bij 18 maanden, vaak nog niet woordelijk aan dat ze klaar zijn voor zindelijkheid, maar zijn het misschien wel.

Trekken aan de luier, onder tafel/in een hoekje gaan poepen, mee willen kijken bij jou op de wc? Allemaal signalen dat je kindje er wellicht klaar voor is. Doe de Toddy zindelijkheidstest en je weet het in 3 minuutjes zeker.

Voelen = bewust worden 

Wegwerpluiers zijn tegenwoordig zo goed, dat kindjes minder goed voelen dat ze een plas doen. En juist dat voelen, maakt kindjes bewust van het feit dat ze een plas doen.

Thuis gebruikten wij veelal wasbare luiers en dat heeft zeker geholpen bij zindelijkheid. Gebruik jij thuis wegwerpluiers, dan geef ik in de plasklas een leuke tip om te helpen bij het bewust worden van het plassen.

Heb geduld

Ook al was het mijn tweede kindje, ik was van de eerste alweer vergeten dat het toch eventjes tijd kost. Dus heb geduld, het is niet gek als het wat langer duurt, je kindje gaat het echt leren, het kost gewoon eventjes wat tijd.

Mindset

Misschien wel het belangrijkste. Er komt een moment dat er en plas in een broek komt, of op de grond, misschien wel op je stoffen keukenstoel (bij mij wel in ieder geval!). Zie deze momenten, als momenten om te leren en niet als falen.

En die plas op de grond, het is maar een plas, je maakt het waarschijnlijk snel weer schoon. Dus accepteer een ongelukje en blijf positief en denk alleen al aan het moment dat je nooit meer een poepbroek hoeft te verschonen. Heaven!