Doorgaan naar inhoud
Welke luier ligt straks bij jullie in de commode?

Welke luier ligt straks bij jullie in de commode?

Iets waar je waarschijnlijk nog nooit bij stil hebt gestaan. Het eerste dat een baby aankrijgt na de bevalling is vaak een luier. Heb jij al nagedacht welke luier er straks in jouw vluchtkoffer of commode klaarligt? We hebben hier de opties kort voor je op een rijtje gezet.

Laten we beginnen bij het begin. Er zijn twee type luiers: wegwerpluiers en wasbare luiers. Wegwerpluiers gebruik je één keer, wasbare luiers kun je wassen en vaker gebruiken. Kort door de bocht zijn wegwerpluiers de overwegend makkelijke optie en wasbare luiers de duurzame optie.

De wegwerpluier

De keuze in wegwerp is reuze. Zo heb je van oudsher de keuze tussen luiers van de bekende luiermerken of het huismerk van de supermarkt of drogist. Qua kwaliteit zit er tegenwoordig weinig verschil meer tussen verschillende merken. Eigenlijk absorberen alle luiers gewoon hartstikke goed. Wel kunnen er qua pasvorm kleine verschillen zitten. Dus even proberen welke (straks) het beste bij jouw kindje zit.

Naast de bekende merken zijn eco-merken sterk in opkomst. Niet zo gek als je bedenkt dat je kleine straks zo’n 5.000 luiers gaat gebruiken. Toch een fijn gevoel als deze luiers dan beter voor de planeet zijn. Er zijn grotendeels 2 groene beloften in de markt die vaak ook wel gecombineerd worden:

  1. Energie neutraal geproduceerd. Dit betekent dat de energie die de fabriek gebruikt om de luiers te produceren van hernieuwbare energiebronnen komt of gecompenseerd wordt.
  2. Bio-based of plant-based luiers. Bij deze luiers is de belangrijkste grondstof (aardolie) deels vervangen voor een alternatief uit bijvoorbeeld resten uit de mais of bietenteelt. Let wel op! Bio-based wordt nog weleens verward met biologisch afbreekbaar. Maar dat is niet hetzelfde. Een bio-based luier breekt over het algemeen niet automatisch af, zeker niet gewoon in de natuur.

De wasbare luier

Ook de wasbare luier groeit in populariteit. Goed om te weten is dat de wasbare luier niet meer dezelfde is zoals onze ouders die van vroeger kennen. Qua uiterlijk én gebruik zijn ze erg op hun wegwerpbroertjes gaan lijken. Op één verschil na. Bij wasbare luiers gebruik je een inlegvel. Bij het verschonen leg je dit velletje in de luier zodat het de eventuele ontlasting opvangt. Het inlegvel gaat daarna de prullenbak in, de luier in de wasmachine.

Er zijn heel veel verschillende wasbare luiers op de markt. En bij het verkennen van de opties zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hier een simpele uitleg.

In de basis zijn er 2 opties. Een luier uit 1 deel (all-in-one), of een luier uit 2 delen (tweedelig). De all-in-one heeft qua gebruik het meeste weg van een wegwerpluier. Deze luiers doe je net zo om als een wegwerpluier, alleen maak je ze vast met klittenband of met drukknoopjes. Het verschonen gaat dus eigenlijk hetzelfde.

De tweedelige luier (de naam zegt het al) bestaan dus uit 2 delen. Eerst doe je jouw kindje een luier om die voor de absorptie zorgt. En daaroverheen trek je een zogenoemd buitenbroekje aan. Dit broekje voorkomt mogelijk doorlekken. Het tweedelig systeem is in trek bij doorgewinterde wasbare luier gebruikers omdat het de kans op doorlekken minimaliseert. Zij nemen de extra handeling bij het verschonen voor lief.

Parttime wasbaar luiergebruik

Bij veel ouders bestaat nog steeds het hardnekkige idee dat je voor één type luier moet kiezen. Of je zit in team wasbaar, of team wegwerp. Maar dat klopt niet. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen wasbare luiers te gebruiken op de dagen van de week dat dit voor jou past. Bijvoorbeeld op je mama-dag, papa-dag of in het weekend. Hiermee bespaar je ook al een heel berg afval.

 

Toddy is een Nederlands luiermerk dat inzet op minder luiers verkopen. Toddy promoot het gebruik van parttime wasbare luiers in combinatie met betere wegwerpluiers. Daarnaast helpt Toddy actief bij de zindelijkheid. Zo helpen ze ouders en kindje ook weer op tijd uit de luiers. Klik hier voor meer informatie over de Toddy luiers en begeleiding bij zindelijkheid