Doorgaan naar inhoud
Wanneer starten met zindelijk worden?

Wanneer starten met zindelijk worden?

Wanneer pak je het potje er eigenlijk bij? Een vraag waar veel ouders tegenwoordig mee worstelen. Dit blijkt ook uit de volgende statistiek. Kinderen worden ruim één jaar later zindelijk dan vroeger. Vroeger, toen wij jonge ouders zelf nog in de luiers zaten. Hoe komt dat eigenlijk? En hoe zie je of je kindje klaar is om zindelijk te worden?

Het ideale moment om met zindelijkheid te starten verschilt per kindje. Niet de leeftijd, maar de ontwikkeling is belangrijk. Terwijl een kindje groter wordt geeft het op zijn eigen manier signalen af. Aan deze signalen kun je zien in hoeverre het kindje klaar is om zindelijk te worden. De truc is dus om deze signalen te leren herkennen.

Fijn om te weten is dat te vroeg beginnen eigenlijk niet bestaat. Maar als je kindje nog niet kan lopen, zitten en zijn eigen broek kan uittrekken loop je wel kans dat het proces langer gaat duren. Dit zijn dus de eerste signalen waar je op kunt letten.

De volgende signalen geven een beeld in hoeverre een kindje zelf al bezig is met zindelijk worden. Een kindje moet namelijk zelf doorkrijgen dat plassen en poepen ook op een andere manier kan dan in de luier. Aan een kindje kun je merken dat ze hiermee bezig zijn als ze bijvoorbeeld: met jou mee willen naar de WC. Zelf op het potje gaan zitten als deze in de kamer staat. Of ineens geen luier meer aan willen. Dit zijn de signalen waaraan je kunt zien dat een kindje klaar is om te gaan oefenen op het potje.

Wil je weten of jouw kindje klaar is om zindelijk te worden? Doe dan onze gratis test

Vorig artikel Zindelijk worden, hoe pak ik dat aan?
Volgend artikel Dat bepaalt mijn kindje zelf wel - is mijn kind klaar om zindelijk te worden?

Veelgestelde vragen zindelijk worden met Toddy